Piata imobiliara din Romania

Una dintre discutiile care a aprins si aprinde mintea analistilor este legata de preturile de pe piata imobiliara. Ideea acestui articol mi-a venit cand am fost invitat sa vorbesc profesionistilor din imobiliare cu ceva ani in urma.

Si anume, cu ocazia acelei intalniri, am ajuns personal la concluzia ca piata imobiliara, nu respecta in totalitate principiile legate de cerere si oferta. Iar acest lucru poate parea ciudat. Insa nu este.

Toate pietele functioneaza pe baza cererii si a ofertei. Insa cand vine vorba de analiza pietei de profil din tara noastra trebuie sa tinem cont de cateva aspecte. Si anume – plasamentele de capital.

Romania are o piata de capital destul de slaba, ca sa nu mai vorbesc de piata investitionala in general. In acest context, cresterile si scaderile din piata imobiliara nu sunt detereminate in mod strict de cererea si oferta de spatii de locuit, inchiriat si asa mai departe.

Sa zicem ca esti un fond de investitii si cauti oportunitati de investitii in Estul Europei si ajungi in Romania? 3 milioane de EUR in BVB, modifica bursa cu totul. Si atunci ce valori iti raman? Piata imobiliara este una dintre ele.

Atata vreme cat nu vor exista alte investitii mai interesante, plasamentul pe piata imobiliara este una dintre cele mai bune si mai simple optiuni. Si pentru ca nici locurile premium nu sunt foarte multe, vom avea cresteri de pret spectaculoase. 

Ce se va intampla in momentul unui exit? vei vinde cu aproape orice pret. De aici variatiile. Am sa revin asupra acestui articol cu explicatii mai largi.